Näyttelyttäminen TICA:ssa

TICA:n kissanäyttelyt eroavat FIFe:n vastaavista hyvin paljon. Heti alkuun voi tuntua, että uutta opittavaa on paljon, mutta tosiasiassa jo parin näyttelykerran kokemuksen jälkeen saatat ihmetellä, miksi ihmeessä näyttelyttäminen TICA-näyttelyssä vaikuttikaan aluksi hankalalta. Löydät aina avuliaita ihmisiä auttamaan sinua näyttelyissä, joissa vallitsee aina ystävällinen tunnelma TICA:n moton mukaisesti:

 

“For Fabulous Felines, Fun and Friendships” – upeiden kissojen puolesta, hauskan pitoa ja ystävyyttä!

Näyttelyyn ilmoittautuminen

Yhdistyksen sihteeri neuvoo sinua ilmottautumisen kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä.

Kun ilmoitat ensimmäisen kerran kissasi TICA-näyttelyyn ja kyseessä ei ole TICA-rekisteröity kissa, ilmoitetaan se näyttelyyn oman kattojärjestösi rekisteritiedoilla. Eli kissan, pennun, kastraatin tai kotikissan ei vielä tässä vaiheessa tarvitse olla rekisteröity TICA:an osallistuakseen ensimmäiseen TICA-näyttelyyn. Jos haluat näyttelytyttää kissaasi enemmän kuin kerran tai hakea kissallesi TICA:n titteleitä, tällöin täytyy kissan olla rekisteröitynä TICA:ssa.

Näyttelyihin ilmoittaudutaan TICA:n My TICA sivuston TOES järjestelmän kautta.

Mikäli et ole vielä luonut itsellesi My TICA-tunnuksia, luo ne ensin kohdasta Sign up

Linkki sivustolle My TICA

Kun olet luonut itsellesi tunnukset, pääsivun My TICA valikosta oikeasta yläkulmasta löydät kohdan My (TOES) Cats. Tänne lisäät ne kissat, joita haluat näyttelytyttää. My (TOES) Cats-sivun oikeasta ylälaidasta voit vaihtaa käyttökieleksi suomen, jos se tuntuu luontevammalta käyttää.

Mikäli kissasi ei ole vielä TICA rekisteröity, sinun täytyy liittää kissasi tietoihin kopio tämän hetkisen kattojärjestön sukutaulusta. Ota siis skannaus tai kuva kissasi sukutaulusta valmiiksi ennenkuin kuin alat syöttää kissasi tietoja järjestelmään. Kun olet onnistuneesti saanut lisättyä kissasi järjestelmään, voit alkaa ilmoittamaan kissojasi näyttelyihin.

Löydät näyttelykalenterin Show Calendar oikeasta yläkulmasta samaisen My TICA valikon alta. Sivun oikeasta ylälaidasta voit vaihtaa käyttökieleksi suomen, jos se tuntuu luontevammalta käyttää.

Näyttelyihin voit ilmoittautua linkeistä lisää uusi ilmoittautuminen (Add New Entry) tai lisää paikkavaraus (Add Placeholder).

Näyttelykutsussa on kaikki näyttelyä koskevat yksityiskohtaiset tiedot – missä, milloin, kuka on tuomarina ja kuinka monta tuomaririnkiä on näyttelyssä. Kutsusta saat tietoa myös näyttelyhotellista, osallistumismaksuista, häkkivaihtoehdoista ym. Yleinen käytäntö on, että ilmoittautuminen lähetetään suoraan kalenterin kautta. Näyttelyn sivulla on myös ilmoitettu milloin ilmoittautuminen päättyy.

Mikäli et vielä tiedä mikä kissan haluat ilmoittaa näyttelyyn, voit varata kissallesi paikan näyttelystä ilmoittamalla kissallesi paikkavarauksen (placeholder).

Huomaa, että TICA:n näyttelysääntöjen mukaan ilmoittautumismaksuja ei palauteta. Myös paikkavaraukset on maksettava, vaikket pääsisikään näyttelyyn.

Kaikki ilmoittautuneet saavat ilmoittautumisen vahvistuksen. Siinä ilmoitetut tiedot esiintyvät näyttelyn luettelossa sellaisenaan, joten vahvistus tulee tarkistaa huolellisesti ja siinä esiintyvistä virheistä tulee ilmoittaa näyttelysihteerille (Entry Clerk) niin pian kuin mahdollista. Leikatut kissat on mainittu nimillä neuter (kastroitu uros) tai spay (steriloitu naaras), leikkaamattomat kissat ovat male (uros) ja female (naaras). Tarkista huolellisesti että kissan ikä, sukupuoli, rotu ja väri on merkitty oikein, koska näillä tiedoilla on merkitystä kissan arvostelussa.

Vahvistukset lähetetään näytteilleasettajille sähköpostilla tavallisesti 2-5päivän kuluessa ilmottautumisen vastaanottamisesta. Näyttelymaksu tulee maksaa 7 päivän sisällä vahvistuksen vastaanottamisesti.

Joillakin yhdistyksillä on myös mahdollisuus on line– ilmoittautumiseen (harvinaisempaa), ja jos näin on, se on selkeäasti ilmoitettu kutsussa. Näyttelymaksujen maksuohjeet löytyvät näyttelyvahvistuksessa ja näyttelymaksut tulee maksaa yhdistyksen pankkitilille tai PayPalilla 7 päivän kuluessa vahvistuksen saatuasi ja jos ilmottaudut viimeisenä ilmoittautumispäivänä, maksu on maksettava heti. PayPal-maksuista menee lisämaksu, jonka suuruus on ilmoitettu kutsussa.

Tuplahäkkiin voidaaan ilmoittaa enintään kaksi aikuista osallistuvaa kissaa, pentuja (alle 8 kk:n ikäisiä kissoja) voit ilmoittaa samaan tuplahäkkiin kolme. Yksi kissa ilmoitetaan single-häkkiin, ei tuplahäkkejä yhdelle kissalle. FINTICAtin näyttelyissä on vapaa häkkijärjestys eli lauantai aamun ensimmäiset saavat parhaat paikat. Pyydä siis ystävääsi varamaan paikka itsellesi, tai varaa paikka ystävällesi, mikäli saavutte eri aikaan ja haluatte vierekkäin.

Näyttelyyn saapuminen

Näyttelypaikalle saapuessasi näyttelyn toimihenkilö ottaa sinut vastaan vastaanottopöydän ääressä ja antaa sinulle näyttelyssä tarvittavat paperit ja näyttelyluettelon ja tarkistaa kissasi rokotukset.

Joissakin näyttelyissä on käytössä eläinlääkärin tarkastus. Näet näyttelykutsusta, jos tämä vaihtoehto on käytäntönä jossakin näyttelyssä. Jos käyt näyttelyssä ulkomailla, lue huolellisesti kunkin maan/näyttelyn rokotussäännöt.

Jokaisesta näyttelyyn osallistuvasta kissasta tarvitset esittää voimassa olevan rokotustodistuksen, jossa todetaan kissan saaneen rokotuksen kissaflunssaa ja kissaruttoa vastaan. Ulkomaille matkustaessasi tarvitset kissallesi passin sekä rabiesrokotuksen. Kotimaan näyttelyissä rabiesrokotusta ei tarvita. FINTICAtin näyttelyissä noudatetaan EVIRAn suosittelemia rokotussääntöjä. Mikäli asiassa on jotakin epäselvää, kannattaa ottaa yhteyttä yhdistyksen sihteeriin ja varmistaa, että kissasi on rokotettu niin, että se voi osallistua aikomaasi näyttelyyn. TICA:n säännöt kieltävät todennäköisesti tiineenä olevien ja imettävien kissojen osallistumisen näyttelyihin. Jos kahdeksan kuukautta tai vanhemmalla kissalla on piilokiveksisyys tai yksikiveksisyys, sen ei ole sallittua osallistua näyttelyyn leikkaamattomana.

Huomaa myös, että kissan kynnet sekä etu- että takatassuista tulee olla lyhennetyt ennen kissan saapumista näyttelyyn.
 

Näyttelyyn järjestäytyminen

Kun ilmoittautuminen sekä rokotusten tarkastus on suoritettu, viet kissasi näyttelyhalliin. Voit valita paikkasi vapaasti sinne asetetuilta pöydiltä. Olet saanut ilmoittautumisen yhteydessä kissasi numerolapun, aseta se näkyvälle paikalle häkin päälle tai sivulle.

Huolehdi siitä, että kissallasi on päivän aikana saatavilla ruokaa, vettä ja hiekkalaatikko.

Kissoja käsittelevät ainoastaan näytteilleasettaja ja tuomari, joten kissoilla ei tarvita numerolappuja kaulassa.

Näyttelyn kulku

Kissojen arvostelu tapahtuu erityisellä arvostelualueella, jossa on tuomaririnkejä. Jokaista rinkiä johtaa tuomari, jolla on apunaan assistentti (ring clerk).

Tuomarin assistentti varmistaa, että oikeat kissat on kutsuttu kehään oikeaan aikaan ja kirjaa myös tuomarin päätökset.

Kunkin ryhmän (esim. pitkäkarvaiset kissat) kissat arvostellaan aina numerojärjestyksessä.

Avustaja vastaa tuomarihäkkien puhtaana pitämisestä, numeroinnista sekä rinkien kuulluttamisesta.

Saadaksesi käsityksen kissasi arvostelun ajankohdasta kussakin tuomariringissä on näyttelyä varten laadittuna tuomariaikataulu. Tämä aikataulu on painettuna näyttelyluettelossa. Tuomari voi kuitenkin tehdä muutoksia arvostelujärjestykseen, joten arvosteluja on hyvä seurata koko ajan.

Rinkien assistentit kuuluttavat erilaisia ilmoituksiaan näytteille asettajille usein englanniksi, mutta Suomen näyttelyissä kissat kuullutetaan paikalle useimmiten vain suomeksi.

Sinun on näytteilleasettajana itse huolehdittava siitä, että kissasi menee oikeaan rinkiin oikeaan aikaan ja oikeaan tuomarihäkkiin, johon on merkittynä kissasi numero. Kissan siistimisen on oltava valmiina ennen kissasi rinkiin viemistä, älä siis odota kissasi numeron kuuluttamista ennen kuin aloitat kissasi huolittelun!

On tärkeää, että seuraat rinkien arvostelujen edistymistä ja kuuntelet kissasi numeron kuuluttamista ja menet rinkiin välittömästi.

Jos tuomari siirtää kissasi tuomarihäkkiin tai ottaa sen sieltä, odota rauhassa kunnes kissa on palautettu tuomarihäkkiin, ja numero käännetty pois, ennen kuin haet sen pois omaan häkkiinsä.

Toisin kuin FIFe:n näyttelyissä, et voi itse istua pitelemässä kissaasi, ellet saa siihen tuomarilta erikseen lupaa.

Jos kissasi on vielä toisessa ringissä arvosteltavana tai finaalissa, ilmoita siitä välittömästi ringin assistentille, joka kertoo sinulle, miten menetellä tällaisessa tilanteessa.

Ringin assistentti kuuluttaa kissaasi enintään kolme kertaa. Jollei kissasi ole tämän jälkeen ringissä, se merkitään poissaolevaksi tuosta ringistä.

Yksittäisiä kissoja ei kutsuta erikseen finaaleihin. Kun ringin assistentti kuulluttaa esimerkiksi, että " Ring number 3 kitten final, please check your numbers”, suomeksi ” kolmoskehän pentujen finaalinumerot ovat esillä, tarkistakaa numeronne”.  Sinun tarvitsee siis itse tarkistaa, onko kissasi numero merkittynä tuomariringin häkkiin.

Arvostelu

Älä puhuttele tuomaria, ellei tuomari puhuttele sinua erityisesti.

Jos sinun tarvitsee välittää tuomarille jokin tieto, puhu ensin assistentin kanssa. Hän vuorostaan ilmoittaa asiasi tuomarille.

Pennut, kissat, kastraatit ja kotikissat arvostellaan erikseen. Tuomari tietää ennakolta kissasta vain sen rodun, värin, sukupuolen ja iän.

Eri sukupuolille ei ole erikseen omia luokkia.

Tuomari ottaa itse kissan tuomarihäkistä, asettaa sen tuomaripöydälle, arvostelee sen virallisen rotumääritelmän tietämyksensä perusteella, palauttaa kissan häkkiin ja jatkaa arvosteluaan siirtyen seuraavaan kissaan. Et saa hakea kissaasi pois, ennenkuin numerosi käännetään alas häkin päältä.

Vaikka arvostelun nopeus saattaa sinusta tuntua kiireisemmältä kuin mihin olet aikaisemmin tottunut, tuomari on kuitenkin koulutettu arvostelemaan kissat asianmukaisesti.
 

Arvostelujärjestys

Arvostelu noudattaa pyramidinmuotoista järjestystä. Ensin kaikki saman rodun ja värin kissat arvostellaan TICA:n asianomaisen rodun rotumääritelmän mukaisesti.

Sitten kissoista valitaan enintään viisi rotunsa parasta edustajaa niiden edustamasta väristä. Tuomari asettaa kissojen häkkeihin eriväriset nauhat osoittamaan niiden sijoittumista.

Sininen merkitsee Best of Color, värin paras, punainen merkitsee 2nd Best of Color, värin toiseksi paras, keltainen merkitsee 3rd Best of the Color, värin kolmanneksi paras, vihreä merkitsee 4rd Best of the Color, värin neljänneksi paras ja valkoinen merkitsee 5th Best of the Color, värin viidenneksi paras.

Sen jälkeen kun tuomari on arvostellut väriluokat divisioonassa, hän siirtyy arvostelemaan divisioonan sijoituksia. Best of Division, divisioonan paras, merkitään nauhalla, joka on musta tai joskus harmaa, 2rd Best of Division, divisioonan toiseksi paras merkitään violetilla ja 3rd Best of Division, divisioonan kolmanneksi paras merkitään oranssilla nauhalla. Sijoitukset ilmoitetaan asettamalla nauhat kissojen häkkeihin.

TICA:ssa käytetään viittä kuviointiin perustuvaa divisioonaa: Solid, yksivärinen, Tabby/lynx, raidallinen tai pilkullinen, Tortie, kilpikonnakuvioinen, Silver/Smoke, hopea/savu, Particolor, osavärinen, ts. kissat, joilla on valkoista osana väritystä.

Tuomari voi valita niin halutessaan rodun parhaan (Best of Breed), rodun toiseksi parhaan (2nd Best of Breed) ja rodun kolmanneksi parhaan (3rd Best of Breed) kissan. Näitä sijoituksia ei kuitenkaan lasketa mukaan titteleiden ansaitsemiseksi.

Kuhinkin finaaliin on maksimissaan vain kymmenen paikkaa, eli kuitenkaan kaikki rotunsa parhaat (Best of Breed) kissat eivät välttämättä mahdu loppukilpailuun.
 

Finaalit

Kun tuomari on arvostellut kaikki pennut, kissat tai kastraatit, hän valitsee kaikista arvostelemistaan kissoista parhaat näytteille asetetut.

Erikoisuuksien (Specialty, SP) loppukilpailuun osallistuvat parhaat joko pitkäkarvaisten tai lyhytkarvaisten luokan osanottajista.

Kaikkien rotujen (All Breed, AB) loppukilpailuun osallistuvat parhaat sekä pitkäkarvaisten että lyhytkarvaisten luokkien osanottajista

”Finaaliin osallistuva” tarkoittaa kunkin tuomariringin ”Best in Show:ta” eli tuomariringin ”näyttelyn parasta”

Ringin assistentti ilmoittaa ainoastaan, että loppukilpailuun osallistuvien numerot on asetettu esille, ei osallistuvien numeroita. Näin ehkäistään riskiä siitä, että ilmoitus voisi vaikuttaa tuomariin jossakin toisessa ringissä. On sinun itsesi vastuulla tarkistaa, milloin kissaasi tarvitaan tuomariringissä ja viedä se sinne.

Tuomari selvittää tekemänsä sijoitusten ratkaisut – joko viiden parhaan joukosta tai kymmenen parhaan joukosta riippuen kilpailuun osallistuvien kissojen lukumäärästä. Tuomarit selittävät tavallisesti, mistä he pitivät jokaisessa kissassa sekä sen sijoituksen ennen finaalinumeron asettamista kissan häkkiin.

Jotta kymmenen parhaan loppukilpailu (Top 10) voidaan pitää, tulee vähintään 25 osallistujan olla läsnä ja osallistua kilpailuun. 20 tai vähemmän osallistujan osanotto edellyttää viiden parhaan (Top 5) loppukilpailun järjestämistä. 24 osallistujaa edellyttää yhdeksän parhaan (Top 9) loppukilpailun järjestämistä ja niin edelleen.

Kuuluu hyviin käytöstapoihin näytteilleasettajana kiittää tuomaria ringistä poistuttaessa, kun kissa on kutsuttu loppukilpailuun.

Loppukilpailujen alkamisen huomaa helposti jokaista kissan esittelyä seuraavasta hurraamisista ja taputuksista.
 

Kissan noutaminen pois tuomariringistä

Heti kun tuomari tai assistentti on kääntänyt kissasi häkin päällä olevan numerokortin alaspäin, voit hakea kissasi pois tuomarihäkistä.

Mikäli kissasi on sijoittunut finaaliringissä, muista ottaa kissasi finaalilaatta kissasi häkin päältä ja liimata se saamaasi näyttelyruusukkeeseen.

Titteleiden ansaitseminen

Titteleitä voidaan ansaita kerättyjen pisteiden ja saavutettujen finaalisijoitusten perusteella

Yhdessä näyttelyssä tai yhtenä näyttelyviikonloppuna voidaan ansaita useampiakin titteleitä.

Titteleihin ansaitsemasi pisteet lasketaan sinulle valmiiksi TICAn toimistolla ja saat tiedon kissasi valmistumisesta sähköpostilla.

Suomessa kissa tarvitsee 150 pistettä ja yhden finaalisijoituksen ansaitakseen Champion aseman.

Grand Champion asemaan vaaditaan 500 pistettä ja kolme finaalisijoitusta.

Seuraaviin Grand-titteleihin vaaditaan joko 500 tai 1000 lisäpistettä ja vähintään yksi finaalisijoitus ansaittuna aikaisemmassa tittelissä.

Kastraateilla ja kotikissoilla on vastaavat omat sijoituksensa.

Kaikkiin sijoituksiin on olemassa kumulatiiviset pistetaulukot ja ne löytyvät tältä sivuta, TICAn kotisivuilta sekä näyttelyluettelosta.

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää TICA-näyttelyyn osallistumisesta, ota epäröimättä yhteyttä näyttelyn järjestäjiin!

Pisteet ja tittelit

Värin paras - pisteet

Sijoitus pisteet
1. 25
2. 20
3. 15
4. 10
5. 5

 

Divisioonan paras - pisteet

sijoitus pisteet
1. 25
2. 20
3. 15

 

Finaalien pisteytys

AB-kehä

sijoitus pisteet
1. 200
2. 190
3. 180
4. 170
5. 160
6. 150
7. 140
8. 130
9. 120
10. 110

 

SP-kehä

sijoitus pisteet
1. 150
2. 140
3. 130
4. 120
5. 110
6. 100
7. 90
8. 80
9. 70
10. 60

Tittelit

Tittelit

Aikuiset Kastraatit Kotikissat
Champion Champion Alter Master
Grand Champion Grand Champion Alter Grand Master
Double Grand Champion Double Grand Champion Alter Double Grand Master
Triple Grand Champion Triple Grand Champion Alter Triple Grand Master
Quadruple
Grand Champion
Quadtruple
Grand Champion Alter
Quadtruple
Grand Master
Supreme
Grand Champion
Supreme
Grand Champion Alter
Supreme
Grand Master

 

Tittelien ansaitseminen

Pisteet keräytyvät kumulatiivisesti:
GRC- titteliin lasketaan mukaan CH- tittelin saavuttamiseksi käytetyt pisteet jne.

 

Aikuiset Kastraatit Kotikissat Tittelin saamisen edellytykset
CH CHA MS

150 pistettä 2 eri tuomarilta sekä 1 finaalipaikka

GRC GRCA GRM

500 pistettä sekä 3 finaalipaikka 2 eri tuomarilta joista 1 sijoitus 5 parhaan joukossa SP-ringissä tai 10 parhaan joukossa AB-ringissä

DGC DGCA DGM

1000 pistettä sekä 1 finaalipaikka ja sijoitus 5 parhaan joukossa SP-ringissä
tai 10 parhaan joukossa AB-ringissä GRC/GRCA/GRM tittelin saavuttamisen jälkeen

TGC TGCA TGM

1500 pistettä sekä 1 finaalipaikka ja sijoitus 5 parhaan joukossa SP-ringissä
tai 10 parhaan joukossa AB-ringissä DGC/DGCA/DGM tittelin saavuttamisen jälkeen

QGC QGCA QGM 2000 pistettä sekä 1 finaalipaikka ja sijoitus 5 parhaan joukossa SP-ringissä
tai 10 parhaan joukossa AB-ringissä TGC/TGCA/TGM tittelin saavuttamisen jälkeen
SGC SGCA SGM

3000 pistettä sekä 1 finaalivoitto
QGC/QGCA/QGM tittelin saavuttamisen jälkeen

Alueelliset ja kansainväliset sijoitukset

Kaikki TICA:an rekisteröidyt pennut, kissat, kastraatit, kotikissat ja kotikissojen pennut voivat kilpailla alueellisista ja kansainvälisistä sijoituksista näyttelyvuoden (1. toukokuuta – 30. huhtikuuta) aikana. Jokaisen näyttelyvuoden lopussa kissojen pistetili nollautuu.

Voidaksesi laskea kissasi ansaitsemat pisteet hyväksi alueellisten ja kansainvälisten sijoitusten saavuttamiseksi sinun tulee rekisteröidä kissa TICA:an ennen sen osallistumista toiseen TICA-näyttelyyn.

Näiden sijoitusten pisteyttämisessä käytetään samaa tapaa kuin titteleidenkin ansaitsemisessa (väri-, divisioona-, rotu- ja finaalisijoitukset), mutta se lasketaan eri tavalla kuin titteleiden yhteydessä.

Pisteytyksen tekee TICA:n toimisto automaattisesti ja se käyttää kissan rekisteröintinumeroa kissan tunnistamiseen.

Näyttelyluetteloissa kissojen rekisteröintinumeroissa esiintyneistä virheistä (tai näyttelyistä, joiden luetteloissa kissan rekisteröintinumeroa ei ole mainittuna), tulee ilmoittaa TICA:n toimistolle viimeistään toukokuun seitsemänteen päivään mennessä kunakin näyttelyvuonna.

Kongresseista ei kartu pisteitä alueellisia tai kansainvälisiä sijoituksia varten.

Tuomariringissä kilpailevien osanottajien lukumäärää käytetään pisteytystä laskettaessa niin, että kissa joka saavutti parhaan kissan sijoituksen loppukilpailussa, johon osallistui 53 osanottajaa kaikkienrotujen (AB) kehässä, saa 200 + 52 pistettä, toiseksi paras kissa saa 190 + 51 pistettä ja niin edespäin.

Jos siis kissa, joka ei selviäisi loppukilpailuun, mutta arvosteltaisiin rotunsa kolmanneksi parhaaksi rodussa, johon ottaa osaa 21 kissaa, se saisi 18 pistettä.

Alueelliset Regional Award – sijoitukset julkaistaan kahdenkymmenenviiden parhaan kissan, pennun, kastraatin, kotikissan ja kotikissanpennun joukosta Regional Awards Banquet – juhlassa, jossa näitä parhaita voittajia esitellään kuvaesityksinä.

Jokaisen alueen kymmenen parasta kissaa, pentua, kastraattia, kotikissaa ja kotikissanpentua esitellään TICA YEARBOOK- vuosikirjassa värikuvin kustannuksitta.

Alueen 25 parhaalle pitkäkarvaisten ja lyhytkarvaisten kissojen edustajalle ja Breed Award -rotupalkinnon voittajille ojennetaan kunnianosoitus Regional Awards Banquet – juhlassa.

Viralliset sijoitukset ovat nähtävillä TICA:n sivuilla.